Benvinguts al meu blog

Treballarem aquest curs d' una manera diferent...

viernes, 23 de septiembre de 2011

Al-Àndalus: economia i societat.

 Economia. La major part de la població d’Al-Àndalus es dedicava a l’agricultura. Els cereals, la vinya i l’olivera van continuar sent els conreus més importants, però els musulmans van introduir innovacions que han perdurat fins als nostres dies.
Els àrabs van desenvolupar especialment les tècniques de regadiu. Una xarxa de sínies i sèquies assegurava el reg d’uns camps que abans eren erms, de manera que va augmentar la producció.
Tanmateix, van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.
En les ciutats es va desenvolupar una producció artesana de gran qualitat. La ceràmica, el cuir repujat, l’orfebreria, la fabricació d’armes, la producció de colorants i el treball de la seda eren les manufactures més destacades.
Al-Àndalus també va ser el centre d’un comerç molt actiu. Els productes artesans andalusins es venien en altres regions del món. A canvi, els comerciants portaven esclaus i or. Per fer els intercanvis comercials s’usaven principalment dues monedes: el dinar d’or i el dirhem de plata.



Societat. Després de la conquesta, els musulmans van ser tolerants amb els cristians i els jueus, de manera que aquests es van quedar a Al-Àndalus. Al principi, només alguns grups de cristians van emigrar a les terres del nord. Per això, la societat andalusina estava formada per gent de diferents costums i religions.
El grup més poderós estava format pels conqueridors i els seus descendents, àrabs i berbers. Però dins d’aquest grup hi havia grans diferències. D’aquesta manera, els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern. En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.
La resta de la població andalusí s’organitzava segons criteris religiosos.
Els muladins eren els cristians que van adoptar la religió, la llengua i els costums de l’Islam. Alguns ho van fer no per convicció, sinó perquè d’aquesta manera no havien de pagar impostos.
Els mossàrabs eren els cristians que van continuar practicant la seva religió. Com que no eren musulmans, ells sí que pagaven impostos. A partir del segle IX, molts d’ells van emigrar cap als regnes cristians del nord peninsular, fugint de les persecucions.
Finalment, els jueus eren una minoria molt activa en el terreny econòmic. Van establir comunitats importants a ciutats com Toledo, Granada, Còrdova, Sevilla o Saragossa. Normalment, residien en barris separats de la resta de la població.
                                                                           
Contesta:
  1. Quins nous conreus van introduir els musulmans?
  2. Quina diferència hi ha entre un àrab i un bereber?
  3. Anomena tres poblacions d' Espanya amb nom d' origen àrab

28 comentarios:

Alumne dijo...

Aixó és una prova.

jesús moya gonzález dijo...

1. els conreus que els musulmans van induir son: el cotó i l"anyil (una herba tintoria)i tambe l"arròs,la canya de sucre,les albergínies,les carxofes.

2. La diferencia entre els arabs y els berebers es: que els arabs es van reservar ls millors terres per a ells pro en canvi els berebers i tot que eren nombrosos es van quedar sense moltes tterres y aixo va donar ah moltes reboltes contra el poder arab.

3. Les poblacions de españa amb nom d"origen arab son: cataluña,andalucia y almeria

Silvia Castillo Salvador dijo...

1.Els musulmans van introduir el cotó i l’anyil (una herba tintòria)l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes i moltes més que és destinaven a l'alimentació.

2.L'àrab es diferencia del berber perqué,al conquistar es van quedar amb la mayor part de les terres,i,tot i que els berbers eren més nombrosos van obtenir menys beneficis i per això es van revoltar algunes vegades contra els àrabs.

3.Alicant,Benidorm i Albarracín (Poble d'Aragón)

Javier Bernal Gonzalez dijo...

1-Els conreus més importants eren :

Cereals , Vivnya i Olivera .

Els Musulmans van introduir nous conreus , com : el cotó i l’anyil( herba tintòria).
L’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2-La diferències eren :

Àrabs:Van reservar millors terres i càrrecs del govern.

Berbers:Van obtenir menys beneficis
i per aixó avegades es van revoltar contra el gobern Àrab.

3- Albacete , Alicant , Algeciras.

Juan Manuel Serna Pasuy dijo...

1)Els musulmans van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc.,

2)La diferencies entre els Arabs i els Berbers es que els arabs van reservar millors terres i carrecs del govern i que els berbers tot i que eren mes nombrosos van obtenir meyns beneficis i per aixo avegades es van revoltar contra el gobern Arab

3) Les poblacions amb nom d´orige Arab son :Albacete,Alicant i Almeria

Lidia Gómez dijo...

1)van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria)i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.
2)Els àrabs van reservar millors terres i càrrecs del govern.I els berbers van obtenir menys beneficis i per per aixó avegades es van revoltar contra el gobern Àrab.
3)Alicant-Almeria-Algeciras.

Lisbeth Moreta Mercedes Diaz dijo...

1.van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.

2.)Els àrabs van reservar millors terres i càrrecs del govern.I els berbers van obtenir menys beneficis i per per aixó avegades es van revoltar contra el gobern Àrab.

3.Alicant.Benidorm.Algeciras.

Sarah Agudo Paz dijo...

1.Els musulmans van introduir:nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria), quel'utilizaben en la indústria tèxtil.. i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que anaben destinades a l’alimentació.

2.La diferencia entre els Àrabs i els Berbers,es que els Àrabs tenien reservades les millors terres i carrecs del govern y tot y que els berbers eren mes van obtenir menys beneficis i per aixo avegades es revolotaven amb el govern Àrab.


3.Andalusia,Albacete y Alacant.

anyinson martinez dijo...

anyinson martinez


1-Els conreus més importants son:

Cereals , Vinya i Olivera .

Els Musulmans van introduir nous conreus , com : el cotó i l’anyil.
L’arròs, la canya de sucre,les carxofes.

2-La diferències eren :

Àrabs:Van reservar millors terres i càrrecs del govern.

Berbers:Van obtenir menys beneficis
i per aixó avegades es van revoltar contra el gobern Àrab.

3- al-andalus , Alicant , benidor.

Bryan Martinez dijo...

1-Els conreus més importants son :

Cereals , Vivnya i Olivera .

Els Musulmans van introduir nous conreus , com : el cotó i l’anyil herba
L’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2-La diferències eren :

Àrabs:Van reservar millors terres i càrrecs del govern.

Berbers:Van obtenir menys beneficis
i per aixó avegades es van revoltar contra el gobern Àrab.

3- benidorm , Alicant , Algeciras.

JOSE RODRIGUEZ dijo...

1-Els conreus més importants eren :

Els cereals ,la vinya i l’olivera .

Els musulmans van portar: el cotó i l’anyil( herba tintòria).
L’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2-La diferencia es:

Àrabs:Van reservar millors terres i càrrecs del govern.

Berbers:Van sortir guanyant menys
i per aixó avegades es van revoltar contra els arabs

3- Albacete , Alacant , Algeciras

Carla Urbina Cabrera dijo...

1.Els musulmans van introduir el cotó i l’anyil (una herba tintòria)l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2.L'àrab es diferencia del berber perqué,al conquistar es van quedar amb la mayor part de les terres tot i que els berbers eren més nombrosos van obtenir menys beneficis.

3.Les poblacions amb noms musulmans son:Alicant,Benidorm i Albarracín (Poble d'Aragón)

nadia mateu rusinova dijo...

1.Els musulmans van introduir tot tipus de conreus entre ells el cotó i l'anyil(herba tintòria)carxofes,la canya de sucre,les albergínies i l'arròs.
2.l'arab es diferent al berber perquè enconquistar les terres es van quedar amb la major part del territori conquerit
3.poblacions amb noms musulmans:Benidorm,Alicant i Albarracín(Poble d'Aragó)

Joselyn Orozco dijo...

1.Van introduir el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, es destinaven al’alimentació.

2.La diferencia que hi ha entre un Àrab i un Bebers es :
Els Àrabs tenien més terres i també van aconseguir els cárrecs del govern.
Els Bebers van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

3.Les poblacions amb noms musulmans són: Albacete, Alicant, Algeciras.

Maria jose Acosta dijo...

1:els musulmans van introduir el cotó, l'anyil ( herba tintòria), l'arròs, la canya de sucre, les albergínies,i les carxofes.

2:La diferencia es que els àrabs tenien les millors terres i els carrecs del govern, encanvi els berbers tenien menys terra tot i que eren mes nombrosos, això va fer que es revoltaren contra els àrabs algunes vegades.

3:Algunes poblacions amb nom musulmans a España son:Almeria,Alicant i Badajos.

Gloria Lucia Orozco Romero dijo...

1.Els nous conreus que van introduir els musulmans són:

El cotó i l’anyil (una herba tintòria), l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2.La diferència que hi ha entre un àrab i un berber és:

Els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern. En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

3.Les tres poblacions d'Espanya amb nom d'origen àrab són:

Almeria, Àndalucia, Cadiz...

weijie dijo...

1-Cereals , Vinya i Olivera
que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació

Sergi Suarez dijo...

1.Els cereals, la vinya i l’olivera, l cotó i l’anyil (una herba tintòria), l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc.

2.La diferencia que hi ha entre un Àrab i un Bebers es :
Els Àrabs tenien més terres i també van aconseguir els cárrecs del govern.
Els Bebers van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

weijie du dijo...

El grup més poderós estava format pels conqueridors i els seus descendents, àrabs i berbers. Però dins d’aquest grup hi havia grans diferències. D’aquesta manera, els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern. En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra e

Axel Favio dijo...

1.Els nous conreus son:els cereal,l'olivera,la vinya,el coto,l'arros,la canya de sucre,les albergines,les carxofes.......etc etc.

2.La diferencia es:Els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern. En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

3.Poblacio1:ALMERIA.....Pobla2:ALICANT....3.Pobla:algeciras

Fermin chima dijo...

1.Quins nous conreus van introduir els musulmans?
Van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.
2.Quina diferència hi ha entre un àrab i un bereber?
els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern.En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra elAnomena tres poblacions d' Espanya amb nom d' origen àrab
poder àrab.
3.Anomena tres poblacions Espanya amb nom d' origen àrab.

Nahila Rafi dijo...

1.-Els cereals, la vinya i l’olivera van continuar sent els conreus més importants, però els musulmans van introduir innovacions que han perdurat fins als nostres dies.

2.-La diferenciaa entree un arab i un berbe esque els els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern. En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

3.-Andalucia Uadalajara Albacete

isabel mendez dijo...

1. Els mulsumans va introduir nous conreus com ,el coto y l'anyil, l' arros, la canya de sucre , les albergines , les carxofes etc.

2. Que els arabs tenien millor terra i els carrecs del govern. I els bebersmnys beneficis y tot q ern mes nombrosos que el arabas per aixo es van revoltar algunes vegades contra el poder arab.

3. Algunes poblacions amb nom musulmans son :Almeria, Alincate , badajozi saragossa

miriam lorenzo dijo...

1.Els musulmans van introduir el cotó i l’anyil ,l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2.L'àrab es diferencia del berber perqué,al conquistar es van quedar amb la mayor part de les terres tot i que els berbers eren més nombrosos van obtenir menys beneficis.

3.Les poblacions amb noms musulmans son: almeria, saragossa i badajoz

Juan Cevallos dijo...

1:Quins nous conreus van introduir els musulmans?

Els nous conreus que van introduir son:el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.

2:Quina diferència hi ha entre un àrab i un bereber?

la diferència que hi ha entre un àrab i un berber es que els àrabs es van quedar amb les millores terres i el càrrecsde govern i els berbers van obtenir menys beneficis tot i que ells eren més nombrosos que els àrabs.

3:Anomena tres poblacions d'Espanya amb nom d' origen àrab

les poblacions amb el nom àrab son:Almeria,Andalucia i cadiz.

david martinez barahona dijo...

1.Els musulmas van itroduir el cotó i l'anyil , l'arròs , la canya de sucre , les albergí´nes y les carxfes

2.La diferència entre un bereber i un àrab es que el àrab te la mallo part de terres y els berebes tenen meyns terrens

3.Ploblacio amb nom àrab: Almeria , Alicante , Aragò

kevin david vera dijo...

1.El musulman van introduir el coto,l´anyil(una herba tintória,l´arros,la canya de sucre,lesalbergínes i les carxofes

2.La diferencia que hi ha entre un àrab i un berber es que el àrabs tenien millors terres i el carregs del govern i els barbers eren més nombrosos van obtenir menys beneficis

3.Les poblacions am nombres àrabs són:catalunya,alicant,andalucia.

Sergi Vilanova Garcia dijo...

Sergi Vilanova Garcia
1-Els conreus més importants eren :

Els cereals ,la vinya i l’olivera .

Els musulmans van portar: el cotó i l’anyil( herba tintòria).
L’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes.

2-La diferencia es:

Àrabs:Van reservar millors terres i càrrecs del govern.

Berbers:Van sortir guanyant menys
i per aixó avegades es van revoltar contra els arabs

3- Albacete , Alacant , Algeciras